sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Herkuttelu

Jos jokin tätä projektia hidastaa niin viikonloput. En ymmärrä mistä sellainen ajatus on jäänyt päähäni että viikonloppuna ei tarvitse miettiä mitä syö. En kuitenkaan ole sitä mieltä, että jos laihduttaa niin pitäisi jättää kaikki herkut pois. Ei todellakaan. Olen aikaisempien monien laihdutuskokeilujen aikana huomannut, että jos laatii itselleen ns. "kielletyn listan", tekee kaikkea siltä listalta vaan entistä enemmän mieli. Ja yleensä niihin myös sortuu monta kertaa enemmän, kuin jos sallii itselleen esimerkiksi yhden herkuttelupäivän viikossa jolloin saa syödä mitä mieli tekee. Jostain olen joskus lukenut, että ei se vaikuta mitä syö 20% päivistä, vaan se mitä syö 80% päivistä.

Tätä yhden herkuttelupäivän pitämistä olen noudattanut jo monta vuotta onnistuneesti, tai siis olin. Laihduin raskauden jälkeen paljon, 25 kiloa, joista 15 oli raskauskiloja ja 10 aiempia ylimääräisiä kiloja. En siis ollut mikään hoikka ennen raskautta, mutta olen kuitenkin aina ollut normaalipainoinen.

Raskauden jälkeen siis terveelliset elämäntavat, liikunta ja ravinto, tulivat osaksi arkea eikä niiden noudattaminen tuntunut enää pakolta vaan ihan luonnolliselta. Harrastin tuolloin ahkerasti vaunulenkkeilyä, kävin pitkällä lenkillä n. 5kertaa viikossa, lisäksi harrastin tankotanssia ja kävin jumpassa. Pidin ruokapäiväkirjaa joka päivä kiloklubin -sivustolla. Sain sen avulla ruokavaliostani todella terveellisen. Siellä kun on "pallerot", jotka kertovat onko saanut tarpeeksi proteiineja, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja. Olin todella hyvässä kunnossa alkuvuodesta 2011, painoin silloin 57,5kg ja olin erittäin tyytyväinen omaan ulkomuotooni.

Sitten syksyllä 2011 aloitin työt kotona olon jälkeen. Ruokarytmi epäsäännöllistyi vuorotyön takia. Liikunta väheni huomattavasti, koska aikaa sille ei enää ollut niin paljon, esimerkiksi tankotanssi jäi pois kokonaan, mikä harmittaa todella paljon, koska tykkäsin siitä kovasti. Ruokailutottumukset muuttuivat ja esimerkiksi sain päähäni, että yhden herkuttelupäivän sijasta koko viikonloppu olisi sallittua aikaa herkutella. Ja eihän pulla töissä kahvin kanssa maata kaada. Tällä linjalla olen nyt sitten saanutkin takaisin melkein 5kiloa?!

Pullat olen kyllä jo jättänyt pois. Pystyn helposti pitämään herkuttelut minimissä viikolla, mutta sitten on ne viikonloput. Muutoslistalle on siis lisättävä ensimmäiseksi "- ainoastaan YKSI herkuttelupäivä viikossa". -,-

Tämä viikonloppu ei ollut niin paha kuin on joskus ollut. Perjantaina olin iltavuorossa kun mies soitti, että hän lähtisi mielellään kavereidensa kanssa saunomaan illaksi kun tulen kotiin. Ajattelin, että ostan jotain pientä hyvää itselleni kun on kerrankin omaa-aikaa katsoa telkkaria lapsen nukkumaanmenon jälkeen. Ostin jäätelöä ja lakua. Näistä tuli yhteensä reilut 500kaloria, ihan ylimääräistä ja hyvin olisin pärjännyt ilmankin. -,- Eilen sitten oli se varsinainen herkuttelupäivä; sipsiä, dippiä, suklaata ja limua elokuvaa katsoessa. Ei hyvä, en edes uskalla laskea kaloreita. Onneksi meitä oli kuitenkin 3 syömässä kun miehen kaverikin oli meillä viettämässä iltaa.

Voisin pitkästä aikaa pitää ruokapäiväkirjaa ainakin ensiviikon ajan ja raportoida siitä tänne. Nyt pitää taas vaihteeksi lähteä töihin, missä eilinenkin päivä vierähti, mutta pakko painaa töitä kaikki mahdolliset vuorot nyt kun koulu ei ole vielä alkanut. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti