torstai 19. heinäkuuta 2012

JUOKSU

Jei! Hyvä minä!

Kuvassa en todellakaan ole minä, vaan kuva on lainattu weheartit -sivustolta. Btw. TÄYDELLINEN vatsa, just tollasen mä haluun!















































































































































Kävin siis juoksemassa :) Ja pakko myöntää, että varmasti olisin jättäny menemättä ellen olis tullu näin julkisesti luvanneeksi. Tästä blogista on siis selvästi hyötyä!

Mikäköhän kumma siinä on, että itsensä repiminen liikkumaan on yleensä niin vaikeaa, eikä muka millään jaksais, vaikka se suorituksen jälkeinen hyvänolon tunne on aivan mahtava ihan joka kerta! Se taitaa olla just se mun ongelma. Jos liikkumisen väliin jää liian monta päivää niin se tunne on enää niin kaukanen muisto ettei sillä paljo liikuta. -,-

Tällä kertaa yritin pitää sykkeen matalammalla. Sain nimittäin saarnan isältäni kun kerroin viime lenkin sykkeistä. Isäni on siis myös juoksunharrastaja ja on muutamalla maratoonillakin käynyt. Sain kuulla, että niin korkeilla sykkeillä kuin viimeksi (n.170-180) ei saa juosta kuin kerran viikossa, sen sijaan pitäisi malttaa juosta matalilla sykkeillä pitkiä lenkkejä, jolloin hapenottokyky parantuu, eikä syke enää nouse korkealle kovemmassakaan vauhdissa.

No, juoksin siis mahdollisimman hitaasti, syke pysyi n. 160 koko lenkin. Ihmetyksekseni voin kertoa, että lenkki oli rankempi, vaikka juoksin huomattavasti hitaampaa? :o Oli rankkaa pakottaa vauhti hitaaksi vaikka teki mieli juosta kovempaa. Ehkä tästä on sitten jotain hyötyä kunnon kasvamisen kannalta?

Tän lenkin lukemat
aika: 1h 2min
keskisyke: 156
huippusyke: 176, (niin eihän se vielä kokonaan pysyny alhaalla, mutta yli 170 kävi vaan ylämäessä!)
kalorit: 692 (kaloreita meni siis vähemmän, vaikka lenkki kesti nyt kauemmin)

...

Tässä on muutama hyvä artikkeli mihin törmäsin:

Juoksun aloittaminen
Kalorit kulumaan juoksemalla
Ravitsemusneuvot

Nuo ensimmäiset on lähinnä juoksun aloittamiseen liittyen. Esimerkiksi tuossa "kalorit kulumaan juoksemalla" -artikkelissa on hyvä selkeä ohjelma 4viikoksi. Itse tykkään just jos on joku selkeä suunnitelma mitä noudattaa.

"Ravitsemusneuvot" -artikkelia kannattaa hyödyntää. Siinä oli kivasti muutama vaihtoehto mitä ennen harjoitusta vois syödä ja kuinka kauan aikaa pitäis kulua edellisestä varsinaisesta ateriasta. Näitä kannattaa noudattaa, menee helposti koko lenkki pilalle jos lähtee liian täydellä tai tyhjällä vatsalla.


Mun vinkit juoksun alottamiseen.

Pakolliset varusteet:
  • Musiikki, mun juoksemisesta ei tuu yhtään mitään jos ei oo musiikkia, tää on siis tärkein.
  • Hyvät lenkkarit, toiseks tärkein, näissä ei kannata kattoa hintalappua.
  • Vaatteet, vaatteiden on hyvä olla tietenkin tekniset,eli hengittävät. Itselleni tärkeää on myös, että urheiluvaatteet on pirteän väriset (lue: pinkit). Kun tuntee näyttävänsä hyvältä ja urheilulliselta niin suorituskin sujuu paljon paremmin. ;) 
Näillä pääsee jo hyvin alkuun. Sykemittari on hyödyllinen ja hyvä motivaattori, mutta ilmankin pärjää.

Vinkit juoksun aloittamiseen:
  • Juokse pieniä pätkiä kävelylenkin aikana ja pidennä juoksumatkoja pikkuhiljaa
  • Pidä lepopäiviä, joka toinen päivä harjoittelu on riittävää, välipäivinä voi harrastaa muuta liikuntaa
  • Kiinnitä huomiota tekniikkaan, että se muotoutuu heti oikeanlaiseksi. Ei oo kiva jos harrastus tyssää siihen, että on saanu jonku vamman aikaseksi väärällä tekniikalla hilppasemisesta. Katso siis, että astut ensin kantapäällä ja joka askeleella koko kengänpohja osuu maahan rullaten kantapäästä varpaisiin. Pidä kädet koukussa sivuilla, hartiat rentona ja ryhti hyvänä (hieman etukumarassa). Hengitä.
  • Huolehdi nesteytyksestä! Tätä pitkin päivää jos tiedät että aiot lenkkeillä. Vettä, vettä, vettä. Itse pyrin muutenkin juomaan vähintään 2litraa päivässä. Juuri ennen lenkkiä ei kannata juoda paljon. 
  • Syöminen: Edellisestä raskaasta ateriasta olis hyvä olla kulunu vähintään 2 ehkä jopa 3tuntia. Että kuitenkin jaksaa juosta eikä tyhjä maha vaivaa voi syödä jotain pientä ennen lenkkiä. Tuossa yhdessä artikkelissa taisi olla jotain vaihtoehtoja. Itselläni on tapana juoda Actimell -jogurttijuoma ennen lähtöä. Juotava jogurtti on hyvä vaihtoehto, koska siinä on sopivassa suhteessa hiilareita ja proteiinia urheilua ajatellen. Tämä purkki on vain 125ml, eli se ei täytä vatsaa, mutta kuitenkin antaa energiaa. Jogurteissa kannattaa olla tarkkana mitä ostaa, joissain on ihan älytön määrä sokeria! Sokeriton ja rasvaton vaihtoehto on paras.
  • Älä säikähdä, äläkä ainakaan luovuta jos lenkki ei joka kerta ole mahtavaa. Välillä juoksu voi takuta ja pahasti, tuntuu ettei jaksa, oksettaa, jne. Silloin on hyvä jättää lenkki siltä kerralta ja esim. kävellä loppumatka. Muutaman välipäivän pitäminen putkeen ei tee ollenkaan huonoa, päinvastoin, kunto kasvaa levossa!


Varoitus juoksun aloittajille; siihen jää koukkuun ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti